Naailessen raken in zwang bij tienermeisjes

BEEKBERGEN - Steeds meer tienermeisjes gaan op naailes. Dat komt omdat het vak op school niet meer wordt gegeven. Dat is de ervaring van Ria Lankwarden. Haar modevakschool Paris bestaat 25 jaar.

Achter haar huis aan de Koningspage in Beekbergen heeft Ria haar atelier. Op de begane grond staan de naaimachines, in de kelder is de knipafdeling. Begonnen op de bovenverdieping van het huis. Later, toen de kinderen kwamen, werd de aanbouw gerealiseerd.

Ria werkt met groepen van zes tot acht personen. Meest vrouwen, een enkele man. Aparte tienergroepen. Ze leidt op tot coupeuse. Tot lerares. Tot costumière of costumier. ,,Mijn man is costumier. Zijn opa was nog kleermaker. Hofleverancier voor koningin Wilhelmina.'' Het atelier heeft cursisten uit de wijde omgeving. Niet alleen Apeldoorn en Beekbergen maar ook uit Deventer, Ede, Harderwijk. Het kan best, zegt Ria, dat haar dochters Johanneke (13) en Paloma (20) haar atelier ooit voortzetten. Ze hebben wel belangstelling voor het vak. Paloma is een geadopteerde dochter uit Brazilië. Door haar richtten de Lankwardens enkele jaren geleden de stichting Help Poor People op. Door middel van naaiateliers bij krottenwijken wordt geprobeerd meisjes aan een baan te helpen om te voorkomen dat ze de prostitutie ingaan.

Naailes is absoluut in trek bij jonge meisjes, weet Ria Lankwarden. ,,Veel meer dan in het verleden. Omdat ze op school niet meer leren handwerken, komen ze bij mij. Ze willen zelf hun kleding verstellen en repareren, broeken korter maken, een rits inzetten, kleding oppimpen en veranderen, en ook zelf kleding ontwerpen.''

In Ria's atelier hangen aan de wanden hoeden, badkleding, lingerie. ,,Maar hier wordt van alles gemaakt: japonnen, jasjes, broeken.'' 

Verschillende van haar cursisten zijn het vak in gegaan. Hebben een eigen atelier en winkeltje opgericht. Of een eigen kledinglijn opgezet. 

http://destentor.nl/regio/apeldoorn/naailessen-raken-in-zwang-bij-tienermeisjes-1.3503485