De website
Een krantenartikel over Help Poor People.nl uit november 2012

Heel gezin helpt allerarmsten Brazilië
BEEKBERGEN - In Beekbergen is een heel gezin (vader, moeder, twee dochters) bezig met het helpen van de allerarmsten van Brazilië. Brazilië, een land dat economisch 'booming' is en tot de hardst groeiende economieën ter wereld wordt gerekend. Een land ook waar nog heel wat mensen op vuilnisbelten leven, in bittere armoede.Voor die mensen is Help Poor People van het Beekbergense gezin Lankwarden in het leven geroepen.

Dat gezin bestaat uit Ria, Hans en hun dochters Johanneke en Paloma. Help Poor People is met een stand aanwezig tijdens Festival Mondial, zaterdag in het Oranjepark in Apeldoorn. De naam van de laatste dochter zegt het al een beetje. Paloma is een van oorsprong Braziliaans meisje. Geboren op een vuilnisbelt in de streek ten zuiden van miljoenenstad Sao Paulo. Als kind van twee werd ze door het Beekbergense echtpaar geadopteerd.Paloma is helemaal vernederlandst. Maar vier jaar geleden vond ze haar eigen ouders terug, via de organisatie Wereldkinderen. Nog steeds wonend op de vuilnisbelt. Het was net op tijd. Want vorig jaar is de moeder van de nu 19-jarige Paloma overleden, net veertig jaar oud, aan een daar veel voorkomende longziekte.

Help Poor People ontstond omdat Ria en Hans Lankwarden met eigen ogen zagen in welke erbarmelijke omstandigheden de mensen op die vuilnisbelten moeten leven. Hoe er criminaliteit ontstaat. Hoe meisjes in de prostitutie belanden. Ria Lankwarden heeft in Beekbergen een modevakschool. Samen met haar man richtte ze Help Poor People op, zamelde naaimachines in, stuurde die naar Brazilië en begon daar bij de vuilnisbelt een naaischool. Zodat meisjes er een vak kunnen leren en een eigen, financieel onafhankelijk leven op kunnen bouwen.

De opleiding is in 2008 gestart. En breidt zich nu uit naar meerdere steden en sloppenwijkenin Brazilië. Ook jongens krijgen inmiddels een technische opleiding. Nu worden 120 kinderen geholpen, straks 180, zo is het streven.